Wat staat er in de MH17-documenten die Rutte geheimhoudt ?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Mark Rutte weigert, ondanks zijn belofte op 18 juli 2014 om de onderste steen boven te krijgen, MH17-documenten openbaar te maken. RTL Nieuws verzocht in 2016 middels een WOB-verzoek om gespreksverslagen te openbren van diverse ministerraden als mede een interview met onderzoekers van de Universiteit Twente.

Rutte stelde steeds de beslissing over het WOB-verzoek uit, en drie jaar later, na een hoger beroep door Rutte, stelde de Raad van State Rutte in het gelijk. Hij hoeft de documenten niet openbaar te maken.

Wat zou er in deze documenten staan? Dat blijft zeker de komende 21 jaar onbekend. Ergens in 2039 of 2040 gaat het Nationaal Archief mogelijk deze stukken alsnog openbaar maken.

Op basis van de argumentatie van Rutte kan er wel een inschatting worden gemaakt van de inhoud. De verslagen van de ministerraad gaan over de bijeenkomsten op  23 juli 2014, 27 juli 2014 en 15 augustus 2014. Dat is dus vrij snel na de ramp op 17 juli 2014.  Rutte geeft als argument  dat het belang van openbaarmaking van de verzochte documenten niet opweegt tegen onder meer het belang van de betrekkingen van Nederland met andere staten.

Op 7 augustus werd het Joint Investigation Team officieel van kracht. Daarbij hoorde de ondertekening van een overeenkomst waarbij de leden een Non-Disclosure Agreement ondertekenden. De overeenkomst is nooit openbaar gemaakt ondanks een WOB-verzoek van Elsevier in 2017.

Het JIT heeft als opdracht om de individuen op te sporen welke een rol hebben gespeeld in het neerhalen van MH17. De opdracht van het JIT is niet het onderzoeken of  Oekraine het luchtruim had moeten sluiten en welke aanwijzingen Oekraine had voor de aanwezigheid van een of meerdere BUK-systemen.

De kans is vrij groot dat er in de ministerraden van 23 juli en  27 juli is gesproken over de opdracht van het JIT. Formeel bemoeit de politiek zich niet met het Openbaar Ministerie maar bij MH17 lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat er geen overleg tussen OM en regering heeft plaatsgevonden. Dat eventuele overleg is dan opzich al opmerkelijk en geeft Rusland een argument bij een eventuele rechtszaak dat het onderzoek en proces politiek is beinvloed.

Dat niet alleen. Zeer waarschijnlijk is ook gesproken over de het feit dat JIT niet het nalaten door Oekraine van sluiting luchtruim onderzoekt. In de minsterraad zijn daar vast argumenten voor gegeven. Bijvoorbeeld omdat het geopolitiek niet gewenst is wanneer blijkt dat Oekraine ook een aandeel in de ramp had. Maar ook dat de regering in Kiev niet wilde dat JIT het niet sluiten van het luchtruim zou onderzoeken. Mogelijk heeft Kiev gedreigd alle medewerking aan het onderzoek te weigeren als JIT ook het nalaten van sluiten luchtruim zou gaan onderzoeken. Voor het onderzoek is het van groot belang dat Kiev bewijs materiaal aanlevert. Als voorbeeld zijn dat de vele telefoontaps. Zonder dit bewijs kan het Openbaar Ministerie nooit voor een rechter aantonen wat de betrokkenheid van personen was.

Wanneer deze mogelijke onderwerpen van gesprek openbaar worden gemaakt brengt dit met zekerheid schade toe aan het eventuele strafrechtelijke proces tegen personen die worden verdacht bij betrokkenheid van neerhalen MH17. Maar ook een zaak vanwege aansprakelijk stellen van de Russische Federatie zou ernstige schade kunnen krijgen als zou blijken dat de rol van Oekraine bewust uit het JIT-onderzoek is gelaten.

Ook is er gesproken over de inzet van Nederlandse commando’s in het gebied waar MH17 is gecrasht. Dat zou zijn om de onderzoekers veilig hun werk te kunnen laten doen. Die inzet ging uiteindelijk niet door om onbekende redenen. Mogelijk zag de regering in Kiev dit niet zitten. Bekend is dat de strijdkrachten van Oekraine niet het staakt het vuren respecteerden en dagen na de ramp de separatisten bestookten. Dit ondanks afspraken met Nederland.  Uit stukken die bekend zijn gemaakt na een eerder WOB blijkt dit. Hier is ook te lezen dat het parlement van Oekraine pas laat een akkoord gaf voor een grotere missie door Nederland. Ook dat zal zijn besproken in de ministerraad.

Het blijft speculeren. Journalisten zullen mogelijk rond 2039 de waarheid te weten kunnen komen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

1 Comment on Wat staat er in de MH17-documenten die Rutte geheimhoudt ?

 1. maarten kaskens // January 23, 2019 at 11:30 pm // Reply

  Er is een mogelijk om die notulen in te zien, http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/inzage-beperkt-openbaar-archief#waarom zie .2

  Verwijzend naar de archiefwet o.a. art 15
  https://wetten.overheid.nl/BWBR0007376/2018-07-28#HoofdstukIII_Artikel25

  De kans daarop is zeer klein, zeker nu er nog geen rechtszaak is geweest. Het wordt helemaal klein als ze het staatsgeheim maken dan moet je 75 jaar wachten.

  Wat misschien wel een mogelijkheid is om een soort wob verzoek bij de andere deelnemende landen van het JIT in te dienen, bv Australië of België, zoverre zij zoiets kennen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*