Wat schreef de Onderzoeksraad voor Veiligheid in haar eindrapport over andere vliegtuigen?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

NRC schreef in een artikel over CDA politicus Pieter Omtzigt het onderstaande :

Over de toedracht van de ramp met vlucht MH17 wordt informatie verspreid die aantoonbaar niet klopt. CDA-politicus Pieter Omtzigt speelt er een actieve rol in.

NRC bedoeld dat Pieter Omtzigt een getuige die straaljagers had gezien in de gelegenheid had gesteld om zijn woord te doen met het doel  om verwarring te zaaien. Volgens NRC was de theorie van straaljagers ‘aantoonbaar onjuist.’

Is dat zo?

Ik vroeg de OVV wat er in het eindrapport over het onderzoek naar de MH17 ramp over andere vliegtuigen staat.

De reactie van de woordvoerder is hieronder integraal overgenomen. Ik heb eerder een blog geschreven met een overzicht van 22 mensen die op video stellen straaljagers te hebben gezien. Misschien allemaal onzin en propaganda. Maar uit de reactie van het OVV blijkt in ieder geval dat de OVV geen getuigen heeft gehoord.

Bedenk dat de OVV geen beschikking had over primary radarbeelden gemaakt door radarstations in Oekraine. Er waren twee primary radarstations in de gelegenheid militaire vliegtuigen te detecteren. De ene stond tijdens de ramp toevallig net uit vanwege onderhoud. De andere was een aantal weken voor de ramp vernietigd door een gewapende groep . Dit stond overigens NIET vermeld in het OVV onderzoeksrapport.

 

Op onderstaande pagina’s van het onderzoeksrapport ‘MH17 crash’ vindt u meer informatie over de door u gestelde vragen. Meer informatie dan in het eindrapport is opgenomen, kan ik u niet verstrekken.

Op pagina 44, 123 en 279 staat informatie over vliegtuigen in de nabijheid van MH17:

De Onderzoeksraad heeft geen bewijs gevonden dat zich andere vliegtuigen, civiel of militair, in de directe omgeving van vlucht MH17 bevonden. Volgens de radargegevens waren op het moment van de crash drie andere vliegtuigen aanwezig in het Dnipropetrovsk  Area Control Centre.

Op dat moment bedroeg de afstand tussen vlucht MH17 en het dichtstbijzijnde van deze vliegtuigen 33 km.

Op pagina 33 staat informatie over ooggetuigen:

De veiligheidssituatie in het oostelijk deel van Oekraïne bracht met zich mee dat het niet mogelijk was om in de dagen na de ramp ooggetuigen te interviewen. De Onderzoeksraad heeft ervoor gekozen om de getuigen niet in een later stadium te interviewen omdat de betrouwbaarheid van de verklaringen mogelijk door het verloop van tijd zou zijn aangetast. Wel hebben verschillende personen en organisaties hun bevindingen uit eigen beweging met de Onderzoeksraad gedeeld en is informatie uit de media verzameld. De Onderzoeksraad heeft van deze verklaringen notie genomen en indien van meerwaarde voor het onderzoek, deze betrokken in het onderzoek.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*