Stand van zaken brief MH17 van kabinet bevat geen nieuws

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Op verzoek van de Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer stuurde de regering een Stand van zaken brief MH17. Een week later dan verzocht maakte de minister van Justitie en Veiligheid de brief op 22 februari 2018 openbaar.

De brief zal als input dienen voor het Algemeen Overleg van de Commissie Buitenlandse Zaken dat is gepland op 14 maart. Tijdens dit overleg zal er over MH17 worden gesproken.

De woordvoerster van Buitenlandse Zaken liet mij vandaag het volgende weten over de door het kabinet in september 2016 aangekondigde brief over staatsaansprakelijkheid.

Het versturen van de Kamerbrief is gekoppeld aan het volgende Algemeen Overleg MH17. Die staat op de agenda voor 14 maart. De brief wordt in de aanloop naar het debat verstuurd.

Ik verwacht in deze brief over staatsaansprakelijkheid het inmiddels bekende ‘op de vlakte blijven’. De regering zal niets bekendmaken over een eventueel aansprakelijk stellen van de Russische Federatie of Oekraïne. De brief zal waarschijnlijk aangeven dat het kabinet pas na afronding van het JIT-onderzoek hier verdere mededelingen over zal doen over mogelijke stappen in de richting van aansprakelijk stellen van staten.

Terug naar de Stand van zaken brief.

Deze brief bevat geen nieuwe feiten. Het schrijft over het strafproces bij de rechtbank Den Haag. Het beschrijft dat er nog steeds 40 rechercheurs bezig zijn met onderzoek. Het onderzoek richt zich vooral op telefoongegevens en big data (social media en websites). Er is nog steeds een wens voor nieuwe getuigen die zich melden. Verder beschrijft de brief de twee momenten waarop een freelance journalist botten vond op de rampplek. De rampplek is volgens de minister nog steeds te onveilig om te bezoeken.

Bij de brief zit een bijlage. Het betreft notulen gemaakt in 2013 tussen Buitenlandse Zaken, NCTV en de AIVD over dreiging in het buitenland. In de bijlage staan geen opvallende zaken of het moet het gebrek aan enig detail zijn.

Ik word bij het lezen van een dergelijke brief erg verdrietig. Hoe lang houdt het JIT nog vol bezig te zijn met zoeken op social media? Het recherche team is feitelijk Bellingcat in het kwadraat. Internet is de belangrijkste bron voor het zoeken naar bewijs. De belangrijkste verdachten zijn de personen die zich in de BUK TELAR bevonden. De namen worden natuurlijk nooit bekend. Rusland zal wel gek zijn deze te delen. En de kans dat deze mannen nog leven is minimaal. Er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die precies weten wie zich in de BUK TELAR bevonden.

Een zaak tegen individuen wordt dan erg moeilijk. Maar een zaak tegen de Russische Federatie heeft veel meer kans op genoegdoening voor de nabestaanden. Het is de Russische Federatie immers die bij ECHR moet aantonen dat men voldoende voorzorgsmaatregelen heeft getroffen voor het voorkomen van burgerslachtoffers. Dat kan Rusland niet. Immers, met een simpele mobiele telefoon hadden de schutters en commandanten kunnen zien dat MH17 in de buurt vloog.

Een rechter zal al snel oordelen dat Rusland inderdaad nalatig is geweest.

Kortom, het OM dat onder de verantwoordelijkheid valt van de minister van Justitie gokt bewust op het verkeerde paard en rekt hierbij tijd. Tijd die nodig is om de publieke interesse in MH17 te laten afzwakken.

Triest!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*