Rusland maakt gebruik van individuen om Nederland te beinvloeden over MH17

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

In het jaarverslag over 2019 schrijft de AIVD dat Rusland de beeldvorming van de toedracht van de MH17 ramp in Nederland probeert te beinvloeden. Dat doet het land onder meer door gebruik te maken van individuen. Zo schrijft de AIVD:

“Vooral Rusland doet aan heimelijke politieke beïnvloeding. De AIVD heeft in Nederland pogingen gezien van Russische inmenging. Zo is er sprake van voortdurende (online)beïnvloedingsactiviteiten op sociale media vanuit Rusland, waarbij de beïnvloeding van de beeldvorming ten aanzien van de toedracht van de ramp met vlucht MH17 een grote rol speelt. Het land beschikt hiertoe over steeds meer geavanceerde technische capaciteiten en IT-systemen, maar maakt ook gebruik van individuen, die parallel aan hun eigen
belang ook het belang van Rusland dienen. De impact op Nederland lijkt vooralsnog beperkt.”

De AIVD noemt geen namen maar het is niet zo moeilijk te begrijpen wie er worden bedoeld. De Nederlander Max van der Werff heeft middels een documentaire, diverse presentaties voor publiek en blogs de nodige pogingen gedaan om publiek te beinvloeden.

Max van der Werff heeft sinds zijn samenwerking met de voormalige door Kremlin gefinancieerde RT journaliste Yerlashova behoorlijk wat aandacht gekregen van de door Kremlin gecontroleerde media in Rusland. Daarnaast krijgt hij door zijn optredens tijdens presentaties in onder andere Nederland beperkte aandacht van complotdenkers en supporters van Rusland. Een aantal blogs van complotdenkers nemen de standpunten van Van der Werff over.

Het eigenbelang dat de AIVD bedoeld is waarschijnlijk het feit dat Van der Werff als freelancer wordt ingehuurd door Yerlashova. Van der Werff heeft voor zover bekend geen betaalde baan en woont in de Filipijnen.

Het is goed om te lezen dat volgens de AIVD de impact van de leugens die het Kremlin en haar usefull idiots verspreiden beperkte impact heeft.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*