Rechtbank stelt geen opnames van MH17 livestream beschikbaar

Rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlemmermeer
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

De rechtbank Den Haag streamt de zittingen over MH17 live. Er worden door de rechtbank echter geen opnames beschikbaar gesteld zodat de zitting later is terug te kijken. In november 2020 bleek dat RT ook geen opnames op Youtube had geplaatst. Daardoor zijn delen van de zitting niet terug te kijken.

Het OM maakt alleen beelden van de eigen uitspraken van het Openbaar Ministerie  beschikbaar voor terugkijken .

Ik vroeg in juli 2020 de rechtbank Den Haag waarom de beelden niet terug zijn te zien. Het antwoord van de woordvoerder was:

Om iedereen die dat wil mogelijk te maken de rechtszaak te volgen, en het onmogelijk is dat iedereen fysiek aanwezig is, heeft de rechtbank beslist alle zittingen te livestreamen. Het woord livestream zegt het al, er is een live weergave van het proces in de zittingszaal. Dit is, vanuit de rechtbank, geen opname die terug te kijken is. De livestreambeelden stelt de rechtbank, op het moment van uitzenden, ter beschikking via NEP (broadcast). Media (en ook het OM) kunnen de beelden op het moment van uitzenden afnemen. De beelden zijn rechtenvrij en afnemers van de beelden kunnen zelf de beelden opslaan en beschikbaar stellen. Het OM doet dit met delen van de beelden en ook vele nationale en internationale media gebruiken deze beelden voor hun berichtgeving.

Zoals ook in andere (straf)zaken kan het proces gevolgd worden als men erbij is (in de rechtszaal of via een livestream), opnames of complete verslagen worden achteraf niet door de rechtbank verstrekt. Dit is hoe de rechtspraak werkt en het MH17 proces is hierop geen uitzondering.

In november 2020 geeft de rechtbank via Twitter aan: We zijn intern wel aan het bespreken of dit een optie is om mee te starten.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*