Pro-Russische activisten achter MH17 persconferentie in Den Haag

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Op 23 oktober organiseert een tot nu toe onbekende organisatie genaamd ‘Global Rights of Peaceful People’ een persconferentie in het Haagse Nieuwspoort over MH17. Volgens de uitnodiging wacht de organisatie “op een grondig onderzoek”. Tijdens de bijeenkomst wordt de documentaire getoond die door een voormalige RT journaliste is gemaakt. De documentaire zit vol met nonsense en desinformatie. Uit onderzoek blijkt dat ‘Global Rights of Peaceful People’ een groep pro-Russische activisten is dat opkomt voor Russische belangen. Het doel van de persconferentie lijkt vooral te zijn om de Russische bevolking de indruk te geven dat er in Nederland twijfel is aan het JIT-onderzoek. 

De persconferentie wordt bijgewoond door complotdenker  Kees van der Pijl. Hij deed oa voor Cafe Weltschmerz allerlei beweringen over MH17 die aantoonbaar onjuist zijn. De Russische journaliste Yana Yerlashova, die tot vorig jaar voor het door het Kremlin gefinancieerde RT werkte, en nu zegt  zelfstandig te werken zal ook bij de persconferentie aanwezig zijn. Verder is Max van der Werff aanwezig, die ook meewerkte aan de desinformatie documentaire. De Duitse freelance journalist Billy Six stond ook op de lijst van aanwezigen maar is daar later weer van verwijderd.

De uitnodigingen waren gericht aan oa de nabestaanden, de OVV, Nederlandse politici, Bellingcat en  media zoals de website De Dagelijkse Standaard en werden per email verstuurd door Elena Plotnikova.

Achter de organisatie van deze persconferentie zie een tot nu toe onbekende organisatie genaamd ‘Global Rights of Peaceful People’. Een aantal namen die verbonden zijn aan deze organisatie komen voor bij allerlei activiteiten die  Russische standpunten weergeven tijdens debatten, herdenkingen en demonstraties in Nederland. Het gaat om Elena Plotnikova, Natalia Vorontsova, Oleg Muzyka, Sergey Markhel en Nikita Ananjev.

De foto laat een Facebook evenement zien van de persconferentie met drie organisatoren.

 

Volgens dit artikel is het internationale platform Global Rights of Peaceful People opgericht op 2 augustus 2014 in Hongarije.Het doel is het steunen van mensen in Oost-Oekraine en Odessa tegen Oekrainse nationalisten. Intussen is de groep ook anti-VS en anti-NATO en heeft het zusterorganisaties in oa Nederland, Duitsland, Italie (Milaan) en Spanje. In Madrid zou de leiding zijn gehuisvest. Global Rights of Peaceful People is opvallend genoeg aangesloten bij de  OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights dat democratie, mensenrechten en anti-discriminatie ondersteunt.

Global Rights of Peaceful People is een international platform met verenigingen in oa Duitsland,  Nederland en Italie. De Duitse tak organiseerde op 16 juli 2019  een boekpresentatie van het boek van  Kees van der Pijl in Berlijn. Daarbij waren ook Max van der Werff en Yana Yerlashova aanwezig. Een geluidsopname van deze presentatie is hier te beluisteren.

Van der Pijl gaf in een Tweet aan dat hij de pro-Russische groep (hij doelt dan waarschijnlijk op GRPP) kent van de boekpresentatie in Berlijn.

Elena Plotnikova

De naam van Plotnikova komt voor in artikel van NRC van november 2017 met de titel ‘Pro-Russische activisten proberen in Nederland de publieke opinie te bespelen’. NRC beschrijft dat Plotnikova onderdeel is van een groupje activisten die de publieke opinie proberen te bespelen via demonstraties, door aan te sluiten bij bestaand protest, door politici te beïnvloeden en op internet pro-Russische informatie te verspreiden. Plotnikova is een etnische Russin uit het Oekraïense Donetsk die al geruime tijd in Nederland woont. Ze werkte met het toenmalige Kamerlid Harry van Bommel samen in een campagne van de SP tegen het associatieverdrag. In 2018 deed ze aangifte tegen Alexander Pechtold vanwege zijn opmerking “Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.”

Het Kamer van Koophandel nummer dat op de uitnodiging van de persconferentie is vermeld (74613847) geeft nog meer informatie over Global Rights of Peaceful People. De volledige naam van de vereniging is ‘Nederlands Comité “Global Rights of Peaceful People”. De drie bestuurders zijn Nikita Ananjev (29),  Tatiana Chernega (34) en Natalia Vorontsova-Heezen (45). Het adres van de vereniging is het huisadres van Nikita Ananjev in Amstelveen.

Nikita Ananjev

De naam Ananjev kwamen we al eerder tegen in het NRC artikel. Hij is een Rus die in Nederland studeert. Geboren in Moskou kwam hij op zijn tiende naar Nederland. Ananjev heeft zowel een Russisch als Nederland paspoort. Hij organiseerde in 2015 een protest voor het kantoor van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in Den Haag. Het rapport over MH17 van de OVV was volgens de ongeveer 10 aanwezige demonstranten een leugen. Oekraine zou de dader zijn.

Op 15 maart 2015 was Ananjev ook een van de organisatoren van een bijeenkomst voor het Vredespaleis in Den Haag ter herinnering van hereniging van De Krim met Rusland. RT deed er hier verslag over. Ook staatszender TVZvezda was er bij.

Ananjev deed mee met debatten in de periode rond het Oekraine referendum en liet zich fotograferen met Mark Rutte en Harry van Bommel.

In 2015 was hij betrokken bij de oprichting van de Nederlandse tak van een pro-Russische politieke partij die al actief is in Duitsland. Die Einheit strijdt onder meer voor het opheffen van sancties tegen Rusland. Op de foto hieronder is Ananjev de derde persoon van links. De zesde persoon van links is Natalia Vorontsova. De achtste persoon van links is Elena Plotnikova. De blonde vrouw (vierde van links) is Anneke de Laaf. Zij was ook aanwezig bij het protest voor het gebouw van de OVV in 2015. Alle vier genoemde personen hielpen de SP in de campagne tegen het associatieverdrag.

De foto is gemaakt tijdens een bijeenkomst van Die Einheit in Nederland. Het lijkt er op dat er nooit een Nederlandse tak actief is geworden.

 

Op 30 april 2016 sprak Ananjev een groepje van een man of tien toe bij een herdenking van de gebeurtenissen in Odessa van 2 mei 2014. 42 pro Russische activisten  kwamen daar bij een brand in een vakbondsgebouw om het leven.

De in Nederland gebaseerde correspondent van het door Kremlin gefinancieerde persbureau Tass, Vitaly Chugin, bericht met enige regelmaat over protesten in Nederland. Bijvoorbeeld over een herdenking  op 30 april 2017 in Den Haag van de mensen die omkwamen in Odessa. 

Ananjev is lid van de Netherlands Council of Russian Compatriots. Op 18 mei 2019 was hij aanwezig op een bijeenkomst in Den Haag. Ook de Tass correspondent was hierbij aanwezig. De Netherlands Council of Russian Compatriots is een initiatief van Rosstrudnichvesto, een onderdeel van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Officieel is de doelstelling van  Rossotrudnichestvo de belangen van Russen in het buitenland behartigen. In het verleden gaf deze organisatie studiebeurzen en organiseerde het een concert in Amsterdam. De FBI verdenkt in 2013 deze organisatie van het inzetten van jongeren in diverse landen als bron voor inlichtingendiensten.

Ik schreef eerder over Rossotrudnichestvo. Een jonge journalist uit Maleisie mocht op kosten van Rossotrudnichestvo een workshop over journalistiek in Moskou volgen. In 2019 werkte deze Jonathan Edward mee aan de documentaire van Yana Yerlashova over MH17.

Natalia Vorontsova

Natalia Vorontsova deed in juni 2015 mee aan een protest in Eindhoven. Ze schreeuwt in een megafoon dat Rusland onterecht de schuld van de MH17-ramp in de schoenen is geschoven en dat Nederland zich moet bevrijden van de ketenen van de EU en de VS. Een reportage van het protest wordt uitgezonden door RT en Rossija24. NRC schriijft hierover “Een voice-over vertelt dat Nederlandse burgers een eerlijk onderzoek naar de MH17-ramp eisen, omdat ze het bestaande onderzoek, van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, niet vertrouwen.”.

Oleg Muzyka

Een ander figuur wiens naam steeds weer voorkomt bij pro Russische protesten is Oleg Muzyka. Hij is betrokken bij de Duitse tak van Global Rights of Peaceful People. Hij was aanwezig bij de rellen in Odessa. Hij is een Oekraïner maar vluchtte na de rellen in Odessa en woont nu in Duitsland. Hij is aanwezig bij veel herdenkingen over de gebeurtenissen in Odessa. Muzyka gaat om met mensen zoals Carsten Halffter die is betrokken bij de Reichsbürger, extreemrechtse Duitsers die zowel de Duitse staat als de grondwet niet erkennen.

Muzyka (links) en een ander prominent lid Sergey Markhel (bril en baard) van Global Rights of Peaceful People  zijn op deze foto samen te zien.

Sergey Markhel

Een andere man die op allerlei pro Russische protesten in Europa verschijnt is Sergey Markhel. Hij is geboren in Omsk, Rusland maar stelt te wonen in Odessa. Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. Mogelijk woonde hij in Madrid. Hij claimt aanwezig te zijn geweest bij de brand in het vakbondsbebouw in Odessa. Hij was in 2016 in ieder geval betrokken bij Global Rights of Peaceful People toen hij heel veel debatten in Nederland bezocht om  “te vertellen over ‘de nazi’s daar’ en dat heel Oekraïne tégen het associatieverdrag  is”. De man  treinde naar eigen zeggen naar 23 steden in Nederland om debatten bij te wonen.

Midden 2019 overleed Markhel.

Op deze foto zien we een aantal mensen die steeds weer opduiken om pro Russische standpunten te verdedigen.

Van links naar rechts zien we Elena Plotnikova , Sergey Markhel en Natalia Vorontsova . Helemaal rechts staat Nikita Ananjev. In het midden Harry van Bommel van de SP.

Om deze foto is Markhel (baard en bril)  te zien samen met Nikita Ananjev (helemaal links)  tijdens een van die debatten.

In 2015 deed Markhel mee met een demonstratie in Spanje tegen de inmenging van het Westen in de conflicten in Syrie en Oekraine. In oktober 2015 nam hij deel aan een international forum in Griekenland waar allerlei bewegingen aanwezig waren die de mensen in Dobass steunen. Aan de sticker op zijn t-shirt is duidelijk te zien dat hij daar was namens Global Rights of Peaceful People.

Markhel was in april 2017 aanwezig bij een herdenking in Den Haag van de slachtoffers die vielen bij de brand in Odessa. Deze herdenking vond plaats op het plein voor de ingang van de Tweede Kamer. Net als bij vrijwel alle van dit soort herdenkingen was er Russische media aanwezig.

Markhel beperkt zich niet tot herdenkingen en demonstraties. Hij was namens Global Rights of Peaceful People aanwezig bij een OVSE conferentie in september 2017 in Polen en sprak daar de aanwezigen toe. En hier is hij te zien bij een documentaire festival in Italie. Daar werd de Italiaanse documentaire ‘Donbass seasons” vertoond die gaat over “de coup in Kiev en de massamoord in Odessa”.

Hoewel er geen bewijzen zijn dat Markhel en zijn ‘Global Rights of Peaceful People’ betaald wordt door het Kremlin is het wel duidelijk dat zijn reizen door Europa flink wat geld kosten.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*