Premier Rutte noemt Rusland niet in speech voor de Verenigde Naties

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Tijdens zijn speech voor de Verenigde Naties op 26 september 2018 noemde premier Rutte MH17 een open wond voor Nederland en riep hij alle staten op mee te werken aan het onderzoek. Rutte noemde echter Rusland niet bij naam.

In mei 2018 presenteerde JIT een deel van haar bevindingen. Daaruit bleek dat bewezen kan worden dat een BUK TELAR welke onderdeel uitmaakte van een Russisch legeronderdeel vanuit Rusland naar Oost Oekraïne is vervoerd. En vanaf daar MH17 heeft neergehaald.

Rutte is altijd voorzichtig geweest in het beschuldigen van Rusland. Direct na de conclusie van het JIT in mei 2018 stelde de Nederlandse Staat en Australië Rusland aansprakelijk.  Er is echter nog geen sprake van een officiële aanklacht bij een internationaal gerechtshof zoals het ECtHR in Straatsburg of het ICJ in Den Haag.

Toen een marineschip van de Verenigde Staten in 1988 een Iran Air Airbus per ongeluk neerhaalde, had Iran binnen 1 jaar een klacht tegen de Verenigde Staten ingediend bij het ICJ.

De vraag is waarom de Nederlandse Staat zolang wacht met het starten van een procedure tegen de Russische Federatie. Schijnbaar heeft Rutte nog de hoop dat middels stille diplomatie Rusland gaat meewerken. Dat is echter  uitgesloten. Kremlin heeft keer op keer leugens verspreid over MH17. Kremlin ontkent iedere betrokkenheid en werkt het JIT-onderzoek tegen. Toegeven dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van MH17 is enorm gezichtsverlies voor Poetin.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken vroeg tijdens de VN top aan zijn Russische collega Lavrov om naar de onderhandelingstafel te komen. Onduidelijk is of Nederland sinds mei 2018 eerdere verzoeken heeft gedaan om onderhandelingen te starten.

Waarom dan niet aanklagen? Ik vermoed dat Rutte enorm bang is voor de reactie van Poetin op een officiële aanklacht. Rusland reageert vrijwel altijd met sancties. Rusland zou het luchtruim voor KLM kunnen sluiten. Met als gevolg hoge kosten voor omvliegen en extra vliegtijd. Shell, de NAM en Gasunie hebben enorme projecten in Rusland op gebied olie- en gaswinning. Daarnaast wordt er samengewerkt met Russische bedrijven.

En last but not least: Nederland krijgt een uitdaging met gas. De productie van gas in Nederland wordt teruggeschroefd. Gas moet worden geïmporteerd, al was het maar om aan de leveringsafspraken met onder meer België te kunnen voldoen. Als Poetin de gaskraan voor Nederland dichtdraait heeft Nederland een groot probleem.

Ik zie zelf niet gebeuren dat er een aanklacht tegen Rusland wordt ingediend. Ik hoop zo dat ik ongelijk ga krijgen.

 

Dit zei Rutte tijdens zijn toespraak bij de VN over MH17:

To the people of the Kingdom of the Netherlands this has only become more evident in the aftermath of the downing of flight MH17. 
It remains an open wound for my country, and for all grieving nations who had nationals on board. 
We are grateful for the support of the international community, as expressed in Security Council resolution 2166. 
And we hope that together we will see justice done. 
In May this year, the Joint Investigation Team presented conclusive evidence about the origin of the missile launcher that was used to down the aircraft. 
This has only bolstered our resolve that, in the interest of the victims and their loved ones, the full truth must be uncovered, justice served and responsibility accepted. 
In accordance with Security Council resolution 2166, we call on all states to fully cooperate with ongoing efforts to this end.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*