Pieter Omtzigt komt niet meer terug als woordvoerder MH17 namens CDA

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Pieter Omtzigt was namens het CDA woordvoerder MH17 in de Tweede Kamer. Met zijn gedegen dossierkennis en kritische vragen aan het kabinet was hij een luis in de pels voor Rutte. Totdat NRC het nieuws bracht dat Omtzigt een nepgetuige spreektijd had gegeven op een bijeenkomst waar ook een aantal nabestaanden aanwezig waren. Ik heb uitgebreid hierover bericht.

Omtzigt erkende zijn fout en gaf aan zelf besloten te hebben om ” voorlopig” geen woordvoerder te zijn voor MH17. Dat was in november 2017. Chris van Dam nam de woordvoering over.

In maart 2018 stelde ik een aantal vragen aan het CDA over het woordvoerderschap van Omtzigt. Ik kreeg toen geen helder antwoord en concludeerde ‘Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Pieter Omtzigt op korte termijn terugkeert als woordvoerder MH17′. 

Bijna 1 jaar verder, we zijn dan in midden februari 2019, dacht ik dat het goed was om nogmaals bij het CDA te informeren hoe het toch zit met dat ‘voorlopig is Omtzigt geen woordvoerder’. Ik stuurde een email naar de persvoorlichter van de CDA Tweede Kamer fractie Margot van Nistelrooij. Haar reactie op mijn vragen was :

 Helaas kan ik u niet helpen met een antwoord op uw vragen. Omdat ik het simpel weg niet weet.

De persvoorlichter verwees mij door naar Chris van Dam, die nu namens het CDA het woord voert over MH17. Ik stelde per e-mail  van Dam de volgende drie vragen:

1. Komt Pieter Omtzigt weer terug als woordvoerder MH17 namens CDA?
2. zo ja wanneer?
3. Zo nee, waarom dan niet?
Van Dam wilde helaas niet ingaan op mijn vragen maar gaf aan dat de samenwerking met Omtzigt “intensief is”.
Uit de reactie kan worden opgemaakt dat Omtzigt niet meer terug komt als woordvoerder. Het blijft speculeren waarom. Een reële mogelijkheid is dat Mark Rutte Omtzigt liever kwijt is. Omtzigt was zeer kritisch op de manier waarop de regering Rutte omgaat met MH17.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*