Opinie: Sportjournalist Stalenburg blijf bij je leest!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Ik zat mij in de auto op weg naar huis aardig op te vreten.  Niet vanwege iemand die op de middelste baan bleef rijden maar over de gasten in het BNR radioprogramma Nieuwspanel. Daar  spraken sportjournalist Jaap Stalenburg en voormalig Kamerlid Astrid Oosenbrug  over het nieuws van de dag. Beiden wisten ze zogenaamd wat  de gevoelens waren van de nabestaanden en overschatten ze hun kennis van het MH17 dossier. Vooral Stalenburg bewees maar weer eens het spreekwoord ‘Schoenmakerblijf bij je leest’. 

Het gesprek is hier terug te luisteren.

Op 14 november 2019 deed het Joint Investigation Team een nieuwe getuigenoproep .  Het publiceerde  ook de opnames van een aantal telefoongesprekken tussen separatistenleiders waar oa. de naam van de Russische minister van Defensie wordt genoemd.

Stalenburg zegt dat hij wil waarschuwen voor een denkfout. Hij geeft aan dat separatisten onder invloed stonden van Rusland maar in de taps is geen directe verwijzing naar MH17. “Dat is echter geen aanwijzing dat ze (Rusland) betrokken zijn bij de aanslag”. Stalenburg stelt vervolgens dat de harde bewijzen ontbreken dat Russische wapens in Oost Oekraine kwamen.

Onzin! Er is inderdaad niet op de tapes te horen dat een Rus opdracht geeft om MH17 neer te halen. Het JIT heeft de taak om te onderzoeken wie er op de knop drukte, waar het wapen vandaan kwam, wie er betrokken was, wat het motief kon zijn en wat de commandostructuur was. Deze telefoontapes geven nog meer bewijs voor het feit dat het Russische leger actief was in Oost-Oekraine en separatisten en Russische militairen direct door het Kremlin en Ministerie van Defensie werden aangestuurd. Er is een enorme hoeveelheid bewijs dat er Russische wapens in Oost-Oekraine zijn ingezet in de strijd tegen het leger van Oekraine. De OVSE rapporteerde in april 2019 nog over een Russisch jamming systeem. Al in 2014 waren er vele foto’s en video’s die aantoonden dat materiaal dat uitsluitend door het Russische leger wordt gebruikt in Oost-Oekraine werd ingezet.

Bovendien heeft het JIT aangetoond dat de Buk Telar welke de fatale raket afschoot onderdeel was van een Russische eenheid.

Het JIT onderzoekt ook de omstandigheden van het neerhalen. Onder welk recht vallen de daders? Deze worden aangeklaagd voor moord. Het JIT moet aan de rechter kunnen uitleggen en bewijzen wie er in het conflict betrokken waren. Deze tapes zijn belangrijk bewijs in de MH17 zaak.

Vervolgens denkt Stalenburg te weten hoe de nabestaanden het nieuws hebben opgevat.

Stalenburg : “Wat er vandaag gebeurd is is heel slecht nieuws voor de nabestaanden want het wordt nu onderdeel van geopolitiek . Blok hangt op het wereldtoneel de grote lafaard uit. Rutte is zo slim dat hij op gebied van MH17 geen groot conflict met Poetin maakt. Naar mate deze zaak dichter bij het Kremlin komt zie je de terughoudendheid van Buitenlandse Zaken met name en ook van de minister president.”

Ik belde met Piet Ploeg die optreedt als woordvoerder van de nabestaanden. “Grote kletspraat ” zegt hij als ik hem vraag wat hij van de woorden van Stalenburg vindt. “Het is juist goed nieuws voor de nabestaanden. Het laat zien dat het JIT niet loslaat en nog steeds op zoek is naar de verantwoordelijken voor het neerhalen van MH17. MH17 is trouwens al jaren onderdeel van geopolitiek. Ik word moe van die kletsverhalen over wat de nabestaanden zullen vinden”. Ook in Panorama zijn woorden van gelijke strekking te lezen.

De uitspraak van de sportjournalist  over de opstelling van Blok en Rutte slaat ook nergens op. De regering heeft namens de Nederlandse Staat en samen met Australie de Russische Federatie aansprakelijk gesteld voor de betrokkenheid bij het neerhalen van MH17. Er zijn onderhandelingen gaande met het Kremlin hierover. Deze zijn voorwaardelijk voor het kunnen indienen van een klacht bij een International Hof. Wat er wordt besproken tijdens die onderhandelingen is niet voor niets geheim.  Rutte moet juist oppassen dat hij van MH17 geen politieke zaak maakt want het Kremlin zal dan zeggen dat het criminele onderzoek van het JIT is aangestuurd door Rutte. Onlangs nog trof de Russische Federatie een schikking met Nederland vanwege het illegaal enteren van een Greenpeace schip. Nederland is dus helemaal niet terughoudend in acties richting het Kremlin.

Prima dat BNR mensen de gelegenheid geeft  om nieuws te duiden  maar laat dat dan doen door mensen die verstand van zaken hebben.

Oosenbrug geeft aan dat dit nieuws pijnlijk is voor de nabestaanden.

“Er wordt iets opgerakeld dat geen bewijs is. Kom dan eens een keer met echt keihard bewijs. Kom eens een keer met de schuldige. Kom eens met een echt verhaal en met echte bewijzen en feiten want voor de mensen die het echt raken is dit geen prettig nieuws.”

Ook dit is kletspraat uit de onderbuik! Wie is de schuldige? De man die op de knop drukte? Of de militaire leiders die de opdracht gaf? De taps van versteutelde telefoongesprekken zijn wel degelijk bewijs. Het JIT heeft in eerdere persconferenties heel veel bewijs al wel getoond. En natuurlijk gaat het niet al het bewijs op tafel gooien. Je laat je niet in de kaarten kijken en vooral niet als de tegenstander het Kremlin heet. Die gaan het bewijs direct bespotten. Bovendien houden rechters er niet van wanneer bewijs al voor de zaak in de openbaarheid is gebracht door het OM.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*