Nog meer grote onzin over MH17 door Van Wolferen en Van der Pijl op Cafe Weltschmerz

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Op 24 juni publiceerde Cafe Weltschmerz opnieuw een gesprek tussen Karel van Wolferen en Kees van der Pijl dat over MH17 ging. Van beiden heb ik meerdere keren in blogposts aangetoond dat ze complete nonsense praten over MH17. Zoals in deze blogpost en in deze blogpost. Met enige regelmaat duiken ook allerlei andere complotdenkers als George van Houts op in de gesprekken bij dit opmerkelijke Youtube kanaal.

Het meest recente gesprek, zelfs een speciale editie,  met de titel ‘Georchestreerd spookproces over de MH17: Kees van der Pijl en Karel van Wolferen’ bevat weer veel onzin. Onzin die zelfs het Kremlin al jaren niet meer gebruikt voor haar desinformatie.

In deze blogpost worden de uitspraken van de beide heren getoond met bewijzen van de onzin.

 

Op 13:33 heeft Van Wolferen er over dat “Het zou onverantwoordelijk zijn om het los te laten”.  Hij doelt om zijn wijze van onderzoek naar MH17. Het is echter juist zeer onverantwoordelijk waar van Wolferen mee bezig is. Hij verspreidt grote onzin. Helaas zijn er nog altijd mensen die in deze onzin geloven.

De aanleiding voor het gesprek lijkt de column van NRC ombudsman Sjoerd de Jong te zijn. Met de titel ‘Twijfel is een deugd, maar sommige feiten over MH17 staan een keer vast‘ schrijft hij onder meer dat de krant geen vast MH17-team heeft.

Van Wolferen geeft vervolgens aan dat hij een lijstje heeft gemaakt met tips voor de NRC.

Vragen die NRC team zou moeten stellen om weer journalistiek relevant bezig te zijn volgens van Wolferen zijn:

Waarom werd MH17 verzocht om 200 km noordelijker te gaan vliegen dan eerder was geplot en 1000 meter lager? Waarom?

Dit is onzin. MH17 werd niet verzocht om 200 km noordelijker te vliegen. En ook niet lager. Dit is een veelgebruikt onzin verhaal door complotdenkers. De route van MH17 was de dagen voor de ramp gelijk aan 17 juli.

De verkeerleiding van Oekraine vroeg juist of MH17 hoger kon vliegen. Dat aanbod wees de bemanning af. Onderstaand screenshot is afkomstig van het final report van de OVV.

Van Wolferen geeft de volgende tip voor NRC om uit te zoeken.

Waarom wordt de FDR en de CVR die overhandigd zijn aan de Britten geheim gehouden?

Kees van der Pijl grijpt vervolgens in op de vorige tip. De afwijking was geen 200 km zegt hij. “Het was wel een veel noordelijker koers dan uberhaupt normaal was alleen de echte afwijking tijdens het vliegen was maar 14 km.”

Die veel noordelijker route klopt dus niet. De afwijking was inderdaad iets meer dan 10 km en dat kwam door het slechte weer.

De Flight Data Recorder en Cockpit Voice Recorder zijn niet geheim! Bij het uitlezen van de informatie waren vertegenwoordigers van alle betrokken landen aanwezig. Dat was ook het geval bij het luisteren naar de CVR. Overigens wordt de audio van de gesprekken tussen de bemanning en de verkeersleiding nooit openbaar gemaakt. Van relevantie communicatie met de verkeersleiding is het transcript gepubliceerd in het final report van de OVV.

De volgende tip van Van Wolferen:

Waarom zijn een uur na het neerhalen van het toestel de tapes van de verkeerstoren in beslag genomen?

Dit is weer zo’n onzin. De onzin komt van Tweets van een zogenaamde verkeersleider genaamd Carlos. Dit bleek helemaal geen verkeersleider te zijn maar een verzinsel. Overigens plaatste Cafe Weltschmerz in eerste instantie onder de video een link naar de NOS maar haalde deze even later weer weg. Opvallend. Mogen de kijker van dit kanaal niet de feiten kennen?

De volgende tip van Van Wolferen is: Waar zijn de opgenomen radarbeelden gebleven?

Van Wolferen heeft het erover dat de regering in Kiev bezig was oorlog te voeren tegen de westelijke provincies.

Oekraine heeft secondaire radargegevens overhandigd aan de OVV. Rusland heeft van slechts een van de twee radarstations die MH17 hebben gedetecteerd na ruim 2 jaar de beelden aan het JIT gegeven. Op een formeel verzoek van het JIT om radarbeelden van 2e station te overhandigen heeft Rusland nooit een reactie gegeven. Kiev was geen oorlog aan het voeren. Het leger van Oekraine verdedigde de aanval van separatisten die door Rusland worden gesteund.

Kees van der Pijl zegt vervolgens: “er is door de Duitse regering bekend gemaakt op grond van de AWACS gegevens dat op moment van neerhalen van MH17 alle radars van alle luchtverdedigings installaties van Oekraine aanstonden. Dat is officieel nieuws van de regering en niet via journalisten.”

Ook dat is onzin. In deze antwoorden van de Duitse regering wordt gesteld dat de AWACS signalen oppikte van een bepaald  luchtverdedigingssysteem (SA-3). Dat is een andere radar systeem dan de radar die wordt gebruikt voor luchtverkeersleiding. Ook schreef de Duitse regering niet dat alle radars aanstonden.

De volgende tip van Van Wolferen: Waarom is Peter Haisenko, een Duitse piloot en specialist op dit gebied niet heel erg uitgebreid geinterviewd door het JIT? Er is een deel van de cockpit verdwenen. Dat is niet het deel dat op de reconstructie te zien is.

Deze opmerking is typisch voor van Wolferen. Haisenko is geen specialist. Het is net zo’n complotdenker als Van Wolferen. Ik schreef eerder over de onzin van deze man. Haisenko houdt vol dat MH17 is neergeschoten middels een boordkanon. Verder wordt niet duidelijk wel deel van de cockpit verdwenen is. Ik heb daar geen enkele aanwijzing voor gevonden.

De volgende tip: De echtgenote en de familie van de piloot mochten niet het lichaam zien. De kist mocht niet worden geopend. Dat is heel bijzonder. Waarom mocht het lichaam niet worden gezien?

Kees van der Pijl stelt dat een van de twee piloten in Nederland is gecremeerd. Waarom is nooit opgehelderd. De lichamen van de andere piloten zijn in verzegelde kisten naar Maleisie vervoerd.

Voor de bewering van Van der Pijl heb ik nooit enig bewijs gevonden. De opmerking over verzegelde kisten lijkt te komen van een RT documentaire. Daarin is veel desinformatie verspreid.

De volgende tip. Waarom heeft het JIT geen onderzoek gedaan naar die Carlos die in de verkeerstoren aanwezig was. Van Wolferen stelt dat hij de berichten destijds heeft gevolgd en noemt het ademloos. “Telefoons en taps van verkeersleiders zijn in beslag genomen. We horen nooit meer van die Carlos.”

Die Carlos is een onzin verhaal. Ik debunkde deze onzin al eerder. Radio Free Europe deed onderzoek naar deze man die nooit als verkeersleider werkte. Het is onvoorstelbaar dat Van Wolferen dit soort onzin zegt.

De volgende tip: Er zijn leaks geweest van Amerikaanse veiligheidsdiensten. Het officiele verhaal is niet zoals het is gebeurd. Waarom zijn deze niet onderzocht door het JIT? Niets aan gedaan.

Ook hier ontbreek een toelichting. Dit gaat vermoedelijk om beweringen gedaan door Robert Parry. Deze journalist die veel schreef voor een pro Kremlin website stelde dat contacten hem hadden verteld dat op satelliet foto’s een Buk met Oekrainse militairen was te zien. Een onzin verhaal. Er is nooit enig bewijs voor geleverd. Er is ook op geen enkele andere manier aangetoond dat een Buk van Oekraine in de positie was om MH17 neer te halen.  In deze blog wordt meer onzin van Parry ontkracht.

Van Wolferen gaat maar verder met onzinnige opmerkingen.

“Het JIT zegt dat er forensich onderzoek is gedaan. Dat is een leugen. De eerste forensiche constateringen zijn gedaan door een Canadees van de OVSE met de naam Michael Bociurkiw. Hij was de eerste ter plekke en heeft gezegd dat de gaten alleen maar gemaakt kunnen zijn door een mitrailleur

Kees van der Pijl geeft gelukkig aan dat Michael Bociurkiw zelf aangaf dat hij  geen specialist was.

Van Wolferen gaat verder: “Waarom hebben ze hem niet aan de tand gevoeld. Waarom heeft hij deze constatering gedaan?

Dit is weer zo’n opmerkelijke opmerking. Bociurkiw is inderdaad geen expert in wapens. Iedere leek had kunnen zeggen dat de gaten in de cockpit gemaakt konden zijn door een boordkanon.

Wie waren aan het zagen aan de cockpit? vraagt van der Pijl.

Dat is een goede opmerking! Het waren reddingswerkers die in de cockpit aan het zagen waren. De lichamen van beide piloten waren toen allang geborgen.

De volgende tip. Kerry heeft gezegd “we hebben het gezien”. Er is een spionage satelliet. Ze hebben natuurlijk beelden. Ze zijn een bondgenoot. Zou een JIT functionaris eens kunnen zeggen “het wordt echt tijd dat jullie ons helpen”. Geef dat spul. NRC ga dat na, waarom ze dat niet doen.

En wederom laat van Wolferen zien het MH17 dossier totaal niet te kennen. Hij kletst maar wat. In oktober 2017 gaf Fred Westerbeke aan dat het JIT beschikt over satellietbeelden die door de VS zijn overgedragen. De VS heeft alle informatie die het had overgedragen.

Nog een tip. De ooggetuigen. De BBC had mensen daar kort na neerhalen geinterviewd. Die hebben een aanval gezien door vliegtuigen. Dat heeft even op internet gestaan en plotseling zijn die beelden weg. NRC moet gaan vragen aan de BBC waarom die beelden weg zijn gehaald.
Kees van der Pijl zegt dat Google, als eigenaar van Youtube, ook de beelden heeft verwijderd.

De onzin houdt maar niet op. BBC Russia heeft een aantal mensen gesproken die zeggen dat ze straaljagers hebben gezien. Zo zijn er nog meer mensen die dat beweren. De vraag is hoe betrouwbaar deze ooggetuigen zijn. Niet uit te sluiten valt dat er inderdaad straaljagers actief waren maar die waren niet betrokken bij het neerhalen. Onderzoek aan de schade aan MH17 laat dat duidelijk zien. Er zijn nog diverse beelden van het interview op internet te zien. De suggestie dat beelden bewust worden weggehaald om iets te verhulen is onzin. Hieronder de links naar de video die waarschijnlijk bedoeld wordt.


Volgende tip: op 8 augustus komt er een overeenkomst van het JIT met daarin de tekst dat bevindingen geheim moeten zijn. Wat staat er in die afspraak? Ga na waarom dat JIT overeenkomst geheim gehouden wordt. Waarom is dat staatsgeheim?

Dat is op zich een goede opmerking. Elsevier deed een beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur en wilde het JIT-akkoord inzien. Daar kwam geen toestemming voor. De vermoedelijke reden dat dit document geheim is is om te voorkomen dat Rusland dit gaat gebruiken voor desinformatie en de rechtszaak kan bemoeilijken. Overigens staat er een Non Disclosure Agreement in het document. Dit is gebruikelijk in een samenwerkingsverband als het JIT (Europol). Doel is voorkomen dat informatie al voor de rechtzaak openbaar wordt gemaakt. Dat zou de zaak kunnen beschadigen.

Volgende tip: een Buk raket laat een pluim achter. Die is van 25 km afstand te zien. Waarom heeft het JIT geen verklaring van de afwezigheid daarvan? Het JIT moet verklaren waarom er geen enkele verklaring is waarom er geen enkele getuige is voor het afschieten van een raket.

Wederom een opvallende uitspraak. Er zijn foto’s gemaakt van twee verschillende locaties die een rookpluim van de Buk laten zien. De oorsprong van die rookpluim wijst precies naar de lanceerlocatie ten zuiden van Snizhne.Er zijn ook wel degelijk ooggetuigen die de raket hebben gezien direct na de lancering.

Van der Pijl begint dan over de plek waar een foto van het rookspoor is genomen. Op deze plek, een apartement in Torez,  hangen een aantal kabels. In een tweede versie van die foto zijn kabels teruggekeerd. Die foto is door diverse bloggers helemaal onderuit gehaald. Van der Pijl geeft ook aan dat hij zijdelings betrokken is geweest bij de docu van Max van der Werff en Yana Yerlashova.

Van der Pijl kletst hier onzin. Er is een serie van foto’s gemaakt vanaf een balkon. Sommige foto’s zijn ingezoomd waardoor de kabel niet zichtbaar is. Max van der Werff , die het apartement bezocht, liet bewust een aantal van zijn foto’s niet zien. De foto’s zijn helemaal niet onderuit gehaald door bloggers.

Van Wolferen: het JIT zegt steeds dat Rusland weigert mee te helpen. Dat is een leugen. Rusland wil wel degelijk meewerken.

Ook weer aantoonbare onzin. Ik telde meer dan 80 leugens van het Kremlin. Rusland reageert niet op verzoeken van het JIT.

Van Wolferen zegt vervolgens dat een Su-25 waarschijnlijk het toestel is geweest dat MH17 heeft neergehaald. Rusland heeft een experiment gedaan met een Su-25 dat werd beschoten door 30 mm boordkanon. Het JIT heeft geweigerd een waarnemer naar het experiment te sturen.

De onzin gaat maar door. Dit was een experiment uitgevoerd in opdracht van Russische staatsmedia. RT liet dit zien als onderdeel van een documentaire. Er is geen enkel bewijs dat JIT zou zijn uitgenodigd, laat staan dat het heeft geweigerd. Gewoon een leugen door Van Wolferen.

Van der Pijl geeft aan dat er ook een experiment is geweest met Buk explosie op een passagierstoestel. Van Wolferen zegt dat er weer geen waarnemers zijn gestuurd naar dat experiment door JIT.

Ook dit is weer gebaseerd op niets. Er waren inderdaad geen waarnemers aanwezig van JIT of de OVV. Waarom is niet bekend.

Volgende tip: Waarom is de ICAO niet betrokken bij het onderzoek?

De zoveelste onnozele opmerking. ICAO is geen onderzoeksbureau. Het geeft richtlijnen om een onderzoek naar de oorzaak van incidenten in de luchtvaart uit te voeren. De OVV heeft het onderzoek volgens de richtlijnen uitgevoerd.

Dan de tip om te onderzoeken waarom  piloot Voloshin van de luchtmacht van Oekraine op 16 juli een handtekening heeft gezet onder een vluchtplan  voor een vlucht de volgende dag. Er zou dan wel gevlogen zijn op 17 juli, iets dat altijd is ontkend.

Dit is een van de vele onzin verhalen uit de Russische media.

Tenslotte de vraag: wie heeft er het meeste voordeel aan wat er gebeurd is.

Ook dit is weer een teken van onnozelheid. Zeer waarschijnlijk werd MH17 door een menselijke fout neergehaald. Er is helemaal geen sprake van een voordeel.

Vervolgens voor de zoveelste keer een verhaal over de SBU die onder toezicht van de CIA zou werken. “De CIA dicteren de acties van de Oekrainse strijdkrachten” aldus van Wolferen.

Dan begint Van Wolferen de introductie van Bellingcat. Een werkloze Brit zonder politie of verslaggever ervaring die zichzelf burger journalist noemt.

Van Wolferen weet niet dat veruit het meeste onderzoek naar MH17 door andere vrijwilligers van Bellingcat is gedaan. Daniel Romein (alias), Aric Toler en Pieter van Huis zijn voorbeelden.

Van der Pijl noemt het onthutsend. Higgins wordt gesteund door Atlantic Council. Dat klopt niet. Er was enige tijd sprake van samenwerking op andere gebieden dan MH17. Die is inmiddels gestopt. Atlantic Council heeft nog niet de website aangepast waar de bio van Higgins nog te vinden is.

Van der Pijl geeft vervolgens aan hoe de naam Bellingcat tot stand is gekomen. Van Wolferen zegt nog ‘de kat de bel aanbinden’. Nee zegt Van der Pijl, het was een combinatie van teksten op een bus. Bellingfield en Cathill. Onzin! Zelfs de oorsprong van de naam van Bellingcat weet van der Pijl nog onjuist te melden!

Op 51:26 noemt van Wolferen het proces een spooktribunaal. Dat slaat weer nergens op. Al was het maar omdat het een rechtszaak onder Nederlandse wet is en geen tribunaal. Maar ach, feiten doen er niet toe bij dit duo.

Op 01:06:24 lachen de heren hard om de stelling van Van der Pijl over de Russische oppositie krant Novaya Gazetta die door het Westen betaald wordt.
Wat onnozel. Ze melden niet dat een groot deel van hun complottheoriën een oorsprong kent de in Russische media die worden gefinancieerd door het Kremlin.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

2 Comments on Nog meer grote onzin over MH17 door Van Wolferen en Van der Pijl op Cafe Weltschmerz

  1. Stuitend gezwets van deze mannen; dat laat je overtuigend zien. Als ze op zo’n manier, op basis van samenzweringstheorieën en pure leugens, dus zonder deugdelijke onderbouwing, ooit hun proefschriften hebben geschreven, wetenschappelijke artikelen hebben gepubliceerd en studenten hebben onderwezen, dan ziet het er niet best uit voor de wetenschap. En dan zijn er hordes mensen die hun faluwekul voor waar aannemen, puur omdat deze verlopen “wetenschappers” het gezegd hebben. Zouden ze je blog lezen? Het zou niet verkeerd zijn als ze eens een keer weerwoord zouden krijgen.

    • De mensen die de onzin van Van der Pijl en Van Wolferen voor waar aannemen zijn al zo ver gehersenspoeld dat ze bronnen die feiten publiceren per definitie niet lezen. Het is zeer bijzonder hoe deze mensen geloven. Soort van in sekte geloven.
      Van der Pijl en Van Wolferen waren vast en zeker ooit hele goede wetenschappers/journalist. Maar gaandeweg gaat er iets mis met het verstand. Zie ook Micha Kat bijvoorbeeld. En zo zijn er nog vele voorbeelden.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*