Nederlandse jurist misbruikt voor Russische desinformatie

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Een Russische journaliste die tot voor kort werkte voor het door het Kremlin gefinancieerde RT misbruikt een Nederlandse jurist voor het verspreiden desinformatie over MH17. Zo stelt zij dat deze jurist het zwijgen is opgelegd vanwege zijn kritiek op de Nederlandse regering. 

Yana Yerlashova maakte voor haar toenmalige werkgever RT een tweetal documentataires over MH17. Deze staan vol met misleiding, onzin en desinformatie en proberen de kijker de indruk te geven dat Rusland geen schuld treft in het neerhalen van MH17.

Eind oktober 2014 had Yana Yerlashova een interview met de Nederlandse jurist  Bob van der Goen. Van der Goen vertelde op 14 oktober 2014 bij televisieprogramma Pauw dat de Stichting MH17 hem had gevraagd om als woordvoerder op te treden. Hij zei daar “ik vertegenwoordig de stichting”. Daarnaast zou van der Goen de belangen van een stuk of tien nabestaanden behartigen. Van der Goen stelde de Nederlandse Staat aansprakelijk voor het leed dat is aangedaan. In het NRC stelde Van der Goen dat het onderzoek naar de oorzaak van de ramp onder leiding van de Verenigde Naties moest worden uitgevoerd en niet door de Nederlandse OVV.

Eerder gaven de nabestaanden al aan zich niet te herkennen in de uitspraken van Van der Goen.  De Stichting Vliegramp MH17 vond  het in december 2014 „veel te vroeg” om brieven te sturen.

Na eind 2014 heeft Van der Goen zich niet meer uitgesproken over MH17. De kans bestaat dat deze jurist geld wilde verdienen door een procedure te starten. In 2019 maakte het kantoor van Van der Goen bekend dat zij overweegt een claim in the dienen tegen de fabrikant van de Stint. Er zijn in Nederland diverse advocaten actief die geld verdienen aan kansloze rechtszaken.

De aanklacht tegen de Nederlandse Staat trok destijds  de aandacht van de Russische journaliste Yana Yerlashova die in 2014 nog voor het door het Kremlin gefinancieerde RT werkte. Zij had een interview met Van der Goen waarschijnlijk in oktober of begin november 2014. Deze beelden zijn echter nooit gebruikt door RT.

Een heel kort fragment van het interview duikt echter later op in de documentaire die Yerlashova samen met de Nederlandse blogger Max van der Werff maakte. In deze in juli 2019 gepubliceerde documentaire, die overigens volstaat met leugens, noemt Yerlashova Van der Goen een ‘lawyer‘ (advocaat).

In deze nieuwe documentaire zegt Yerlashova dat Van der Goen onder druk is gezet om zijn kritische mening te laten varen. “But Mr van der Goen was pressured to abandon his idea”. De documentaire toont vervolgens een heimelijk opgenomen gesprek tussen Yerlashova en twee heren. Een van deze heren is Ed Sinke. Sinke is blijkbaar in opdracht van Bob van der Goen naar dit gesprek gestuurd. Het gesprek vond plaats op 20 november 2014. De bedoeling van het gesprek is niet geheel duidelijk maar het lijkt er sterk op dat Van der Goen niet wilde dat zijn interview met Yerlashova zou worden gebruikt in een documentaire.

Echter, in een trailer van de 2019 documentaire stelden de makers dat de twee onbekende heren van de Nederlandse geheime dienst waren en dat het hen bedoeling was om Yerlashova en Van der Werff het werken te verstoren.

Tijdens een recent congres over MH17 in Maleisie waar een groot aantal complotdenkers door de organisatie waren uitgenodigd herhaalde Yerlashova de onzin dat Van der Goen onder druk zou zijn gezet om zich niet meer te uiten over MH17. Vanaf 12:34 in de presentatie die Yana Yerlashova daar gaf is te horen dat zij het volgende zegt.

I was a witnesss of Dutch lawyers who were involved in the MH17 ehh being silenced. Part of this is in the documentary. Lawyers that we initially were in contact.  They were being silenced. We could not talk to them anymore. It is all secret. Nobody is talking about the case.

Yerlashova beweert hier zelfs dat er  meer dan 1 advocaat het zwijgen is opgelegd.

Dat is volkomen onzin! Jurist Bob van der Goen heeft waarschijnlijk vrij snel in de gaten gehad dat hij zou worden misbruikt voor propaganda en wilde niet dat Yerlashova het gesprek zou gebruiken voor desinformatie. Ed Sinke werd op zijn verzoek naar Yerlashova gestuurd om haar duidelijk te maken dat het interview niet mocht worden gebruikt. Yerlashova maakt er van dat hij door de Nederlandse staat het zwijgen is opgelegd.

Wederhoor 

Ik probeerde om in contact te komen met Ed Sinke om zijn verhaal te horen. Echter het 06 nummer dat is te zien in de documentaire wordt niet opgenomen. Het nummer is inmiddels 5 jaar oud en waarschijnlijk niet meer in gebruik.

Het telefoongesprek dat ik had met Bob van der Goen verliep vreemd. Ik werd teruggebeld door zijn secretaresse die mij doorverbond met Van der Goen. Nadat ik vertelde burgerjournalist te zijn en belde over MH17 zei hij dat zijn secretaressse verkeerd had doorverbonden. Ik moest maar een email met mijn vragen sturen. Dat deed ik maar er kwam geen reactie.

Ik belde later ook met zijn zoon, Joel van der Goen, die nu het advocatenkantoor van der Goen leidt.  Zijn commentaar was dat het kantoor niet meer betrokken is bij MH17 en wilde verder geen uitleg geven over de rol van Ed Sinke.

Max van der Werff en Yana Yerlashova reageerden niet op diverse vragen.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*