Ministerraad akkoord met wetsvoorstel vervolging daders MH17

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Op 19 januari 2018 heeft de ministerraad akkoord gegeven voor een wetsvoorstel dat de vervolging van de daders van het neerhalen van MH17 beschrijft.

Op 27 januari is het wetsvoorstel ter advies ingediend bij de Raad van State.

Het wetsvoorstel is gebaseerd op een verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Oekraïne welke door beide landen op 7 juli 2017 in Tallin, Estland is ondertekend. Dit verdrag legt onder andere vast dat verdachten die Oekraïne vanwege de grondwet niet kan uitleveren via een video verbinding mogen worden verhoord.

Op 7 juli staat op de site van de Rijksoverheid het volgende:

Het MH17-verdrag met Oekraïne zal zo spoedig mogelijk met de uitvoeringswetgeving ter behandeling aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Feitelijk gebeurd dat dus een half jaar later! De vraag is waarom?

De woordvoerster van Ministerie van Justitie en Veiligheid laat mij het volgende weten:

Het proces van indienen wetsvoorstel is zo spoedig mogelijk verlopen. Bij het opstellen van wetsvoorstellen, wordt er altijd input gevraagd van betrokken organisaties. In dit geval is bijvoorbeeld ook geconsulteerd met de rechtspraak en het OM. Het wetsvoorstel behelst ook niet alleen een uitwerking van het verdrag, maar ook welke rechtbank, locatie, etc.

In februari 2017 schreef Telegraaf dat Justitie klaar is voor het vervoer van verdachten.

De voortgang van het wetsvoorstel  met de titel ‘Indiening wetsvoorstel goedkeuring en uitvoering verdrag met Oekraïne i.v.m. neerhalen vlucht MH17’ kan op deze site worden gevolgd. Het voorstel gaat nu naar de Raad van State als een adviesaanvraag. Gemiddeld brengt de Raad van State binnen een week of drie advies uit. Dan wordt het wetsvoorstel ingediend  bij de Tweede Kamer. Het besluitvormingproces  zal een aantal maanden duren, mogelijk nadat eerst een debat is gevoerd. Vervolgens kan het naar de Eerste Kamer voor akkoord.

Het geeft aan dat voor de zomer 2018 in ieder geval geen duidelijkheid komt over een datum waarop een eventuele rechtszaak kan starten.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*