Minister Grapperhaus doet aantoonbaar onjuiste uitspraak in de Tweede Kamer

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 12 februari 2019 stelde Chris van Dam (CDA) een aantal vragen aan minister Grapperhaus van Justitie. Deze vragen waren naar aanleiding van berichtgeving in de media waaruit blijkt dat de toenmalige baas van de NCTV, Dick Schoof, zich actief bemoeide met de inhoud van het rapport over het functioneren van de landelijke overheid na de MH17 ramp. Dit onafhankelijke onderzoek werd uitgevoerd door de universiteit van Twente onder supervisie van het WODC.

Minister Grapperhaus maakte in het debat een opmerkelijke fout. Hij zei:

“Ik wil tenslotte nog wel melden dat de  ik zal maar zeggen gewraakte mails waar het nu vooral over gaat, dat die overigens allen dateren van na de oplevering van het definitieve rapport. Het lijkt mij goed om dat nog wel te benadrukken.”

Dat klopt niet. Het definitieve WODC-rapport was zoals Grapperhaus zelf zei in dit debat  op 9 december 2015 opgeleverd .

Alle documenten welke zijn vrijgegeven vanwege het WOB-verzoek van GeenStijl zijn hier te vinden. Als je de vele emails leest wordt direct duidelijk dat Grapperhaus in het debat van 12 februari 2019 niet de waarheid sprak.

Dit is een willekeurig voorbeeld van wat Grapperhaus een gewraakte email uit de WOB noemt. Let op de datum, 1 december 2015.

 

Deze leugen of hele opvallende fout past in het rijtje van verbergen van de waarheid, frusteren van WOB-verzoeken etc. Een overzicht van gedrag van de Nederlandse regering waar geen ‘de onderste steen moet boven’ beleid uitblijkt hier. 

Hieronder een betreffende uitspraak van Grapperhaus.

Ik vroeg de woordvoerder om een uitleg van de uitspraak. Ik heb de reactie integraal weergegeven:

Het antwoord waarin de minister verwijst naar “alle gewraakte mails” was gegeven naar aanleiding van vragen over de uitspraken van minister Dekker na de ministerraad over de emoties van de NCTV in reactie op het rapport. Met “alle gewraakte mails” wordt bedoeld alle mails waaruit blijkt dat de NCTV ontevreden is met de uitkomsten van het onderzoek en ook de uitnodiging voor de onderzoekers intrekt. Die mails dateren van na vaststelling van het rapport (het definitieve rapport is op 10 december aangeboden aan de nctv: de mails dateren van later die dag en volgende dagen).

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

1 Comment on Minister Grapperhaus doet aantoonbaar onjuiste uitspraak in de Tweede Kamer

  1. bert van delft // February 12, 2019 at 6:08 pm // Reply

    Dit is publieke gezegd, hierna een online debunk van het verhaal…
    Wat blijft hangen in “de media” is hetgeen getoond is, echte journalisten zijn er nog maar weinig.
    Daardoor komen dit soort personen ook (vrijwel) altijd weg met leugens als deze. Wie gaat er tegenwoordig nog elders kijken of het allemaal wel klopt wat een minister heeft verklaard???

Leave a comment

Your email address will not be published.


*