Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Pieter Omtzigt op korte termijn terugkeert als woordvoerder MH17

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Pieter Omtzigt is sinds november 2017 namens het CDA geen woordvoerder MH17  nadat het NRC berichtte over een door hem verzonden SMS aan een nep-getuige. NRC kwam met een serie van onzorgvuldig geschreven artikelen en columns over het handelen van Omtzigt tijdens een publieke bijeenkomst waar ook nabestaanden aanwezig waren. Een compleet overzicht hier. 

Al na enkele dagen na het verschijnen van het eerste artikel bleek dat NRC belangrijke factoren niet had beschreven. Zo werd door NRC  het transcript van het gesprek tussen Omtzigt en de nep-getuige pas dagen later gepubliceerd. Daaruit bleek dat het een chaotisch gesprek was en door de slechte vertaling van iemand die als tolk was ingeroepen begreep Omtzigt niet alles.

Vrij snel draaide de publieke opinie en spraken zelfs journalisten zich uit tegen de manier van journalistiek bedrijven door NRC.

Het CDA besloot enkele dagen na verschijnen van het artikel in overleg met  Omtzigt hem voorlopig geen woordvoerder meer te laten zijn voor het MH17 dossier. Er werden geen mededelingen gedaan of en wanneer Omtzigt later weer woordvoerder zou worden.

Geen woordvoerder betekent niet alleen niet meer meedoen in debatten over MH17, maar blijkbaar ook geen uitingen meer in social media. Sinds Omtzigt geen woordvoerder MH17 meer is, heeft hij geen Tweets meer over dit onderwerp gestuurd. Dat niet alleen, zijn opvolger Chris van Dam heeft ook niets via social media over MH17 geschreven!

Deze week heb ik vragen gesteld aan de persvoorlichter van Pieter Omtzigt. De vragen die ik stelde waren:

1. Is bekend wanneer Pieter Omtzigt weer woordvoerder wordt op het MH17 dossier?
2. Wordt Omtzigt überhaupt weer woordvoerder?
3. Wat moet er gebeuren voordat Omtzigt weer woordvoerder wordt? Is er een afspraak dat bijv pas na de zomer hij weer woordvoerder wordt?
Daarop kreeg ik de onderstaande reactie.

Chris van Dam is sinds november woordvoerder MH17 namens de CDA-fractie. Na de gebeurtenissen in november heeft Pieter Omtzigt besloten de komende tijd niet het woord te voeren over MH17 in de Kamer. De zoektocht naar de waarheid en de daders is moeilijk en belangrijk en dient in de Kamer niet belast te worden met discussies die daar niet over gaan. Chris van Dam en Pieter Omtzigt hebben – net als de hele CDA-fractie – goede inhoudelijke afstemming over alle onderwerpen. Pieter Omtzigt heeft onder andere de portefeuilles Europa, belastingen en pensioenen.

Mijn vragen werden echter niet beantwoord! Deze reactie geeft aan wat we al sinds november 2017 wisten.

Dus heb ik nogmaals aan de persvoorlichter gevraagd antwoord te geven op de vragen. Het kostte mij veel moeite om een reactie te krijgen. Die luidt:

“Ik heb echter op je vragen geen nieuws”

Duidelijk is dat het CDA geen antwoord wil geven op eenvoudige vragen. Dat geeft het sterke vermoeden dat Pieter Omtzigt voorlopig nog geen woordvoerder zal zijn op het MH17 dossier.

Dat is opvallend want 4,5 maand na het gebeuren is het publiek wel over de fout van Omtzigt heen zou je zeggen.

Het is speculeren wat de werkelijke reden is om Omtzigt voorlopig geen woordvoerder te laten zijn. En of hij ooit zal terugkeren als woordvoerder. Duidelijk is dat Mark Rutte Pieter Omtzigt maar lastig vindt. Hij had vele kritische vragen over het handelen van de regering. De kans is groot dat Rutte heeft gesteld dat Omtzigt gedurende de tijd dat het JIT-onderzoek nog loopt geen woordvoerder mag zijn. Dat zou betekenen dat Omtzigt zeer waarschijnlijk zich dit jaar niet meer zal uiten over MH17. Dit omdat de JIT-overeenkomst is verlengd tot januari 2019.

Al met al een zeer trieste zaak!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

1 Comment on Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Pieter Omtzigt op korte termijn terugkeert als woordvoerder MH17

  1. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat vroeg of laat Pieter Omtzigt met een boek uitkomt over MH17…..Hij is het type terrier, dat zich ergens in vastbijt en niet (vrijwillig) opgeeft.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*