Forum voor Democratie senator sluit schuld Oekraine neerhalen MH17 niet uit

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Toine Beukering, senator voor Forum voor Democratie, heeft in de Telegraaf van 8 juni een aantal zeer opmerkelijke uitspraken gedaan over MH17.

Hij sluit niet uit dat “gekken uit Oekraine” het toestel hebben neergehaald en stelt dat hij vanwege geheime documenten niet kan beoordelen of het JIT onafhankelijk is.

Op 11 juni nam hij zijn woorden terug. Beukering zegt nu: ,,Ik onderschrijf volledig de verklaring van het JIT. En ik hoop dat de daders heel snel gepakt worden en dat er gerechtigheid komt.’’

De senator negeerde eerder dus  de conclusie van het JIT die stelde na langdurig onderzoek dat de Buk waarmee MH17 werd neergehaald behoorde tot een onderdeel van het Russische leger. Eerder kwam het onderzoekscollectief Bellingcat op basis van openbare bronnen tot dezelfde conclusie.

De senator negeert ook de vele leugens van het Kremlin over oa de route van MH17 en dat er een toestel in de buurt vloog.

De senator negeert ook het feit dat Rusland pas na twee jaar radarbeelden overhandigde aan het JIT.  Radarbeelden van een 2e radarstation in Rusland werden nooit gegeven. Rusland verstrekte de radarbeelden niet in het standaard format en zonder een engelstalige handleiding. Hierdoor kostte het onderzoek naar de radarbeelden extra tijd.

De senator negeert ook de weigering van Rusland om informatie te verstrekken over serienummers van raketten zoals het OM aangaf.

De senator negeert de door de Amerikanen vrijgeven baan van de raket. Later bleek de lanceerlocatie exact overeen te komen met de conclusie van het JIT en die van Bellingcat.

De senator negeert het feit dat er geen enkel bewijs is opgedoken dat wijst op de mogelijkheid van een Oekrainse Buk die dicht genoeg was om MH17 te raken.

De senator negeert de vele foto’s en videobeelden van de Russische Buk die zowel in Rusland als Oekraine te zien was.

De senator negeert de vele telefoongesprekken tussen separatisten en Russische militaire leiders die spreken over transport van de Buk.

De senantor negeert het feit dat Rusland een veto uitspraak over een motie om daders te berechten via een VN-tribunaal.

De senator negeert de foto’s die zijn gepubliceerd en die de rookpluim van de Buk raket laat zien. De start van de rookpluim ligt in een gebied onder controle van de separatisten.

Hieronder volgt een deel van het interview.

We hadden het net al even over het verkiezingsdebat tussen Baudet en Rutte. Wat vindt u als oud-generaal van de uitspraken van Baudet dat MH17 ook wel door Oekraïne kan zijn neergehaald, dus niet door de Russen. En dat het Joint Investigation Team (JIT) niet onafhankelijk zou zijn?

„Ik heb daar ook niet de bewijzen van. De stukken die daar over gaan zijn geheim. Dus ik vind ook: laten we nou even wachten tot het JIT met de smoking gun komt.”

Dat is er toch? Het JIT heeft vastgesteld dat de gebruikte raket van een brigade van het Russische leger was.

„Nou…Een Maleisische minister heeft daar ook vraagtekens bij geplaatst. Dus ik wacht even af. Wat ik wel vind, is dat we heel snel naar conclusies willen gaan.”

Dit gaat om een nationaal trauma. U bent oud-militair. Er is onafhankelijk onderzoek verricht. Heel zorgvuldig gedaan.

„Ja, de daders moeten we ook pakken.”

Zeker, maar de indruk bestaat nu dat u eigenlijk vindt dat er te snel conclusies over MH17 zijn getrokken.

„Nou, ik wil in ieder geval het oordeel van de rechter afwachten.”

Maar even heel precies. U sluit ook niet uit dat het Oekraïne geweest kan zijn dat MH17 naar beneden heeft gehaald?

„Dat zouden gekken kunnen zijn van Oekraïne, die het per ongeluk voor een ander vliegtuig hebben aangezien.”

In het JIT zijn mensen toch heel zorgvuldig met bewijzen gekomen waaruit de aansprakelijkheidstelling is voortgevloeid. Maar u zegt: het is toch een beetje te vroeg. Het zouden ook wel Oekraïners kunnen zijn die MH17 uit de lucht hebben geschoten?

„Ik heb gezegd: het zou een Oekraïense gek geweest kunnen zijn.”

Volgens het JIT niet. Volgens het JIT was het een Buk-raket van de Russen.

„Het wapensysteem is bekend.”

Dus het was een Oekraïner met een Buk-raket van de Russen?

„Dat zou kunnen.”

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*