Documenten vrijgeven nav WOB-verzoek communicatie met andere landen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Een nieuwsorganisatie heeft op 10 januari 2018 een WOB-verzoek ingediend bij de landelijke overheid.  Het verzoek ging om oa de correspondentie met verschillende landen over het neerhalen van vlucht MH17 openbaar te maken.

Op 26 april 2019 zijn bepaalde document openbaar gemaakt. Aangezien er de dagen ervoor geen nieuws over MH17 was mag worden geconstateerd dat er geen nieuwe feiten in de vrijgegeven documenten te vinden zijn.

Het initiele WOB-besluit was een afwijzing van openbaring van documenten. Er is daarop bezwaar aangetekend. De beslissing op bezwaar tegen het besluit is van 19 april 2018.

Wie het WOB-verzoek heeft ingediend is niet duidelijk maar het lijkt waarschijnlijk dat het RTL Nieuws is geweest.

De verzoeker ging akkoord met het buiten beschouwing laten van documenten die betrekking hebben op het strafrechtelijke onderzoek naar MH17.

Het verzoek is doorgestuurd naar een drietal ministeries namelijk Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid.

De links naar besluiten van de ministeries en de vrijgegeven documenten zijn hieronder te vinden.

De documenten die Buitenlandse Zaken heeft vrijgegeven betreft voornamelijk persberichten, reacties in de Duitse pers over oa OVV rapport en informatie over bezoeken van buitenlandse regeringsleiders.

Bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid werden slechts zes documenten aangetroffen die betrekking hadden op WOB-verzoek. Er werd daarom bezwaar aangetekend. Bij een nieuwe zoekslag is een nieuw document gevonden dat niet eerder op de inventarisatielijst stond.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*