Bron van NRC “Wat krant over mij schrijft klopt niet en is absurd”

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

NRC Handelsblad heeft in november 2017 een serie van vier artikelen gepubliceerd welke de titel “Russische invloeden” heeft gekregen. In de serie doet NRC een poging de lezer te overtuigen dat er vanuit Rusland invloed wordt uitgeoefend op de Nederlandse publieke opinie en dan met name wat er met MH17 is gebeurd.

Eerder bleek al dat het artikel over Pieter Omtzigt onzorgvuldig is geschreven. Ik zal in een toekomstige blogpost dit zeer uitvoerig aantonen. Tot die tijd verwijs ik naar het commentaar van de NRC ombudsman, mijn  serie posts over de kwestie en die van GeenStijl.

Na uitvoerig onderzoek blijkt dat NRC ook onjuistheden schrijft in een ander artikel dat deel uitmaakt van dezelfde serie ‘Russische invloeden’. In dit artikel met de titel ‘Nabestaanden MH17 veelvuldig lastiggevallen met desinformatie‘ schrijft NRC onder andere over een uit de Sojvet Unie naar Nederland geemigreerde man genaamd Constatin Karmanov.

Het was waarschijnlijk  Constantin Karmanov die NRC op het spoor bracht van burgerjournalist Jeroen van Rijsbergen. Van Rijsbergen is de man die het gesprek tussen Omtzigt en de getuige uit de Oekraine heimelijk opnam en de geluidsopname aan NRC gaf.

Opmerkelijk is dat NRC in de serie “Russische invloeden” een aantal Nederlandse personen met pro Russische standpunten  welke met elkaar in contact staan beschrijft , maar niet beschrijft dat de enige bron van het Omtzigt artikel, Van Rijsbergen, in hetzelfde “netwerk” zat. Het was van Rijsbergen die de theorie van Karmanov, MH17 stortte door slecht weer neer, op zijn eigen website had geplaatst.

Nog opmerkelijker is dat in ieder geval een van de NRC journalisten die de serie schreef op de hoogte was van het feit dat Van Rijsbergen de onzin theorie van Karmanov op zijn website had geplaatst. Dat blijkt uit een Tweet die Wilmer Heck aan mij schreef.

In de Tweet schrijft Wilmer Heck. “Hij trok vrij nauw op met die complotdenker Van Rijsbergen die ook de onzin theorie van Karmanov verspreidt”

Terug naar het NRC artikel waarin Constantin Karmanov wordt beschreven.

NRC, waarschijnlijk Andreas Kouwenhoven,  schrijft over hem het volgende:

  • Hij  wordt over de vliegramp geïnformeerd door iemand bij het Russische ministerie van Defensie
  • Hij duikt regelmatig op bij nabestaandenbijeenkomsten en Kamerdebatten over MH17
  • Hij geeft zich uit als Oekraïener, maar is in werkelijkheid geboren in de voormalige Sovjet-republiek Oezbekistan.
  • Hij is geen vertegenwoordiger van Antonov

Dit artikel zal aantonen dat drie  beweringen van NRC niet kloppen, en de vierde onvolledig is.  Eerder schreef burger journalist Max van der Werff al dat NRC liegt over Karmanov.

Niet alleen de beweringen over Karmanov zijn onjuist. In hetzelfde artikel schrijf NRC over  Billy Six ; “Een andere Duitser, amateuronderzoeker Billy Six, die meent dat Rusland niets met de ramp te maken heeft.

Max van der Werff vroeg een reactie aan Six die als volgt reageerde: “I can not remember to have said that “Russia has nothing to do with it” … in my documentaries I have criticized the Russian information policy and contradictions in their statements on MH17.”

Terug naar Karmanov.

Inleiding

Een journalist van NRC , Andreas Kouwenhoven, sprak tweemaal met Karmanov. Het eerste gesprek was op initiatief van Greta Verduin. Het gesprek vond plaats in de woning van Verduin te Almere op 24 augustus.

De foto boven dit artikel toont van Kouwenhoven en Karmanov tijdens dit gesprek.

Ongeveer 1 week later spraken Kouwenhoven en Karmanov elkaar weer, dit keer zonder aanwezigheid van Verduin. Het gesprek vond plaats in een cafe bij het station van Maarssen. Van dit gesprek is geen geluidsopname gemaakt.

 

Checking the facts: NRC over Karmanov

In dit deel van het artikel duiken we dieper in de beweringen die NRC schrijft over Karmanov.

Factcheck 1 : Karmanov wordt geïnformeerd door iemand bij het Russische ministerie van Defensie

NRC schrijft:

Als NRC Karmanov vraagt waar hij zijn informatie over de vliegtuigramp vandaan haalt, zegt hij dat hij hierover wordt geïnformeerd door iemand bij het Russische ministerie van Defensie.

Dat opzich lijkt al heel onwaarschijnlijk vanwege verschillende redenen. Ten eerste heeft het Kremlin op geen enkel moment aangegeven dat slecht weer de oorzaak van de ramp kon zijn. Het officiele standpunt was dat of een straaljager of een BUK MH17 had neergeschoten. De media in Rusland berichtte eerst over de straaljager theorie. Later ging men over naar de BUK theorie.

Daarnaast is Karmanov helemaal niet bijzonder actief in de verspreiding van zijn theorie. Hij bezocht het publiekscollege van de VU in mei en sprak daar met journalisten en nabestaanden. Maar hij is bijvoorbeeld niet actief op social media, heeft geen blog etc. Tot op de avond van 11 mei had ik nog nooit van Karmanov gehoord en dat zegt wel wat gezien mijn hoeveelheid research in MH17.

Bovendien stelt NRC dat Karmanov liegt over zijn afkomst, liegt over zijn banden  met Antonov en journalist Wilmer Heck laat aan mij weten dat Karmanov een onzin theorie verspreidt. Waarom gelooft NRC dan wel de door NRC opgetekende uitspraak van Karmanov dat hij wordt geinformeerd door het Russiche ministerie van Defensie?

Ik vroeg Karmanov om een reactie.  Hij vertelde mij dat wat NRC schrijft absurd is. “Ik ben in de afgelopen 26 jaren nooit naar Rusland ben geweest, en ik had geen enkele contact met instituten of diensten van dit land”  aldus Karmanov.

Tijdens het gesprek kreeg ik op geen enkel moment de indruk dat Karmanov de bedoeling heeft om een standpunt van Rusland te vertegenwoordigen.

Ik vroeg NRC om een reactie maar journalist Kouwenhoven wilde geen formele reactie geven.

Conclusie: NRC schrijft onzin.  Waarschijnlijk verzon NRC dit statement vanwege het karakter van de serie “Russische invloeden”

factcheck 2: duikt ook regelmatig op bij nabestaandenbijeenkomsten en Kamerdebatten over MH17

NRC schrijft het volgende over Karmanov

Constantin Karmanov, een filosoof uit het Utrechtse Maarssen, duikt ook regelmatig op bij nabestaandenbijeenkomsten en Kamerdebatten over MH17. Hij stelt zich dan voor als de officiële vertegenwoordiger in Nederland van de Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov. En hij vertelt ze dat zij worden voorgelogen.

Karmanov heeft een rapport van drie kantjes opgesteld waarin hij probeert aan te tonen dat het vliegtuig door een storm is neergestort, een zogeheten ‘clear-air turbulence’. Al het bewijs over de Boek-raket is volgens hem gemanipuleerd.

Karmanov geeft in een reactie per email aan “Ik ben nooit bij de Kamerdebatten geweest over MH-17.” .

Laten we dan eens checken of het klopt wat NRC schrijft over nabestaandenbijeenkomsten. Ten eerste, de echte nabestaandenbijeenkomsten zijn besloten.

Ik heb Karmanov tweemaal ontmoet. De eerste keer was na afloop van het publiekscollege op 11 mei bij de VU in Amsterdam. In de foyer waar voorafgaand aan het collega Pieter Omtzigt het inmiddels beruchte gesprek met de Oekrainse getuige had. Karmanov kwam naar mij toe en vertelde ongevraagd over zijn theorie dat MH17 door slecht weer was neergestort. Hij vroeg mijn email adres. Duidelijk was dat Karmanov graag zijn verhaal aan iedereen wilde laten horen. Ik zag hem later praten met een van de aanwezige journalisten.

Karmanov kwam ik een paar maanden later tegen bij de avond van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten in Utrecht. Hij zat daar in het publiek. Bij deze avond waren overigens maar twee nabestaanden aanwezig.

Ik heb een aantal nabestaanden benaderd of en waar zij Karmanov hebben gezien. Niemand gaf aan hem te hebben gezien in de Tweede Kamer. Wel is hij gezien bij de VU en bij de VVOJ avond. Sommige nabestaanden zijn door hem daar benaderd. Echter deze avonden waren geen “nabestaandenbijeenkomsten”

Conclusie: wat NRC schrijft is niet correct. Karmanov is nooit bij een Kamerdebat geweest. Hij was wel op het publiekscollege en de avond voor onderzoeksjournalisten. Beide waren geen avonden voor nabestaanden. 

factcheck 3: Geeft zich uit als  Oekraïener

NRC schrijft;

Ook Constantin Karmanov is niet wie hij zegt te zijn, blijkt als NRC hem tweemaal ontmoet, in Almere en Maarssen. Hij geeft zich uit als Oekraïener, maar is in werkelijkheid geboren in de voormalige Sovjet-republiek Oezbekistan.

Ik heb op Internet gezocht, maar ik kom nergens tegen dat Karmanov als een Oekraïener wordt beschreven. Karmanov komt op internet vooral voor als filosoof. En daar staat steevast dat hij uit Rusland afkomstig is. Karmanov vertelde tegen mij in een telefoongesprek dat ik in december met hem had dat hij was geboren in Tashkent, Oezbekistan.

Karmanov schrijft : “Ik heb nooit gezegd – waar dan ook – dat ik een Oekraïner ben. Omdat mijn vaste woonplaats vóór de emigratie was in Moskou, ben ik in Nederland officiéel erkend als persoon met dubbele nationaliteit: de Nederlandse nationaliteit en de Russische nationaliteit. Mijn oma van de moeder kant was Oekraïnse ( haar meisjes achternaam was “Khudykh” – een typisch Oekraïnse familienaam, en naar het huwelijk werd ze “Zhelezniak” – een typische naam uit Odessa regio ).Mijn vader studeerde in Kiev en behaalde daar zijn diploma als vliegtuig ingenieur ( afgestudeerd in 1966 ).”

Ik heb  NRC gevraagd waarop het zich baseert dat Karmanov zich uitgeeft als Oekraïener. NRC gaf aan niet te willen reageren.

Conclusie: NRC schrijft onzin. Karmanov is inderdaad niet in Oekraine geboren. Maakt daar ook geen geheim van. Heeft wel een band met Oekraine. Maar geeft zich niet uit als Oekraïener

factcheck 4: Geen vertegenwoordiger van Antonov

NRC schrijft het onderstaande

Ook is hij geen vertegenwoordiger van Antonov, stelt het Oekraïense luchtvaartbedrijf.

Ook dat blijkt niet te kloppen. We gaan de carriere van Karmanov maar eens onderzoeken. NRC deed dat blijkbaar niet.

Op de Linkedin pagina van Karmanov is te zien dat hij   ‘director at Polyflight Holland’ is. Polyflight is volgens Google gevestigd in Maarssen, de woonplaats van Karmanov. De registratie bij de Kamer van Koophandel van Polyflight is in april 2013 verlopen. Blijkbaar bestaat het bedrijf niet meer. Als ik verder op Linkedin zoek, kom ik op de pagina van een ex-medewerker van Polyflight Bas van Noppen. Hij schrijf : “on board manager for handling flight permissions, fuel arrangements, airport tax and accomodation for Russian crew of Antonov 124 cargo flights.

Blijkbaar was Polyflight actief met afhandeling van vrachtvluchten met Antonov toestellen.

Karmanov schrijft mij hierover het volgende:

“Naar de emigratie naar Nederland in de lente van 1991 begon ik vrij snel contacten te zoeken op Schiphol, en korte tijd daarna begon  te werken op het gebied “vracht” met de grootste vrachtvliegtuigen “Antonov-124″. Er zijn publicaties met mijn interview en photo in de Nederlandse krant “Transportblatt” en ook in het tijdschrift “Luchtvracht.

Werk je met vliegtuigen van “Antonov” type, dan kom je – sooner or later – in contact met “Antonov Design Bureau” zelf. Bij mij gebeurde dit in maart 1997. Ook het feit dat mijn vader daar iedereen kende, spelde een rol.

Ik heb geen reden hieraan te twijfelen.

Een ander persoon genaamd Yana Ivachtchenko heeft in het verleden ook voor Polyflight Holland gewerkt. Zij was verantwoordelijk voor Onderhouden van contacten met klanten en prospects, opstellen van contracten, regelen brandstof en catering in de periode 2004 tot 2011.

We komen er dus al snel achter dat Polyflight in ieder geval actief was tussen 1995 en 2011 met afhandelen van vrachtvluchten.

Er zijn twee bedrijven in Oekraine die de naam Antonov in de bedrijfsnaam hebben. Antonov Airlins is de vliegdivisie van vliegtuig bouwer Antonov Design Bureau.

Karmanov stuurt emails naar bronnen en ondertekent met:

Gemandateerde Technische Vertegenwoordiger van Antonov Design Bureau ( Kiev, Oekraïne). 

Karmanov laat mj weten:

Op 20 maart 1997 kreeg ik twee officiële schriftelijke mandaten van “‘Antonov Design Bureau”, die ik nu in handen heb en bekijk als ik dit schrif. Het eerste mandaat met deponeringsnummer 001516, heet in het Russisch “ОБРАЩЕНИЕ”, dat letterlijk betekent “een brief van verzoek”. In de brief staat er wat “Antonov” mij verzoekt om voor hun te doen.
Het tweede mandaat van dezelfde datum 20 maart 1997, uitgaande nummer 54/1563, deponeringsnummer 001517, heet in het Russisch “ПИСЬМО – ПОРУЧЕНИЕ”, wat letterlijk betekent “Opdracht” of “Een brief van de opdracht”.
In deze staan de instructies wat ik precies voor hun zou moeten doen: een office openen in Nederland als “technische vertegenwoordiging van Antonov Design Bureau”.
Bijde mandaten zijn staatsdocumenten van Oekraïne, voorzien van de handtekening van de Designer General en de officiële stempekl van Antonov Design Bureau.

Hij schrijft ook “Ik ben formeel verbonden aan Antonov Design Bureau sinds 1997, en sta continue in contact met hen – of per e-mail, of telefonisch, of persoonlijk in de vorm van persoonlijke ontmoetingen. ”

Karmanov schrijft aan mij dat de huidige directeur van “Antonov Airlines” Mickhail G. Kharchenko , een vriend van zijn vader is en een goede kennis van Karmanov , niet bekend is dat iemand vanuit Nederland heeft hem benaderd met de vraag of ze hem  kennen. Waarschijnlijk heeft NRC de woordvoerder van Antonov Airlines of Antonov Design Bureau gebeld.  Een organisatie met 7000 medewerkers heeft verschillende onderdelen, en je moet specifiek bij “Antonov Design Bureau” vragen, met wie Karmanov in contact stond de afgelopen 21 jaar.

In 1997 kreeg Karmanov de eerste opdracht van Antonov Design Bureau. Dat is te lezen in dit artikel  geschreven door de deputy designer general van Antonov – Mr. Anatoliy Vovnyanko. Het deel waarin Karmanov wordt beschreven gaat over het weer vliegwaardig maken van de Antonov 225.

Er wordt geschreven:

Bij het zoeken naar investeerders bood de Nederlander Konstatin Karmanov, die deze business goed kende, waaronder samenwerking met de luchtvaartmaatschappij “Ruslan”, zijn hulp aan. Bijna een jaar lang reisde Karmanov langs banken en investeerders in Europa. En hij/ik vond investeerders.

 

Karmanov schrijft in een email aan mij dat hij vele vergaderingen heeft bijgewoond in Nederland waarbij hij Antonov  heeft vertegenwoordigd. Zo noemt hij mij vergaderingen bij het militaire command van de luchthaven Eindhoven als ook bij het Nederlandse Ministerie van Defensie in Den Haag, Hoofdkantoor van de Koninklijke Luchtmacht. Ook schrijft hij contactpersoon was voor Antonov Airlines voor vluchten van de Koninklijke Luchtmacht Antonov vluchten naar Kabul  in het kader van de missie in Uruzgan.

De Klu heeft inderdaad diverse keren Antonov toestellen ingehuurd zoals de Antonov 225. Deze toestellen vlogen naar de Vliegbasis Eindhoven. Task Force Uruzgan was een Nederlandse militaire operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan tijdens de Afghaanse oorlog in de periode van 2006 tot en met 2010. Het maakte deel uit van de tevens civiel ondersteunde internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan.

Op onderstaande foto zien we Karmanov op waarschijnlijk de vliegbasis Eindhoven. De foto op de achtergrond laat de vliegbasis zien.

De volgende foto toont Karmanov in een kantoor in Nederland. Zie de kaart van Nederland en de foto van koningin Beatrix op de achtergrond.  Karmanov is de man tweede van rechts. Hij heeft een brochure van Antonov Airlines in zijn hand. De uniformen zijn van de Koninklijke Luchtmacht. Beatrix regeerde van 1980 tot 2013. De missie naar Uruzgan was van 2006 tot 2010 dus deze foto is heel waarschijnlijk gemaakt tijdens een meeting over transport van militair materieel naar Afghanistan.

Overigens moet Andreas Kouwenhoven van Karmanov hebben gehoord over zijn rol bij Antonov. De bovenstaande foto is hier te zien in de hand van Karmannov tijdens het gesprek met NRC! De andere foto van een meeting op de vliegbasis Eindhoven ligt op de tafel.

Verder schrijft Karmanov in een mail over een Antonov 124 die in Maastricht aan de ketting werd gelegd.

Ik moest fungeren als tussenpersoon in het kader van dat project tussen Nederlandse Luchtvaartdienst in Hoofddorp, de Luchthaven Maastricht en het hoofkantoor van Antonov in Kiev. Het netto resultaat: het vliegtuig werd gereleased door Hoofddorp en ging linia recta naar Kiev. Het kwam dus uiteindelijk in handen van Antonov. Het werk in Nederland werd gedaan in samenwerking met de veilinghuis “Marinus” in Veghelm dat in opdracht van de justitie handelde.

Het toestel ging inderdaad naar Kiev, echter voor onderhoud. Het kwam  niet in handen van Antonov maar van het Britse Air-Foyle. NRC schreef erover in 2000.

Als ik Karmanov vraag of hij op dit moment nog vertegenwoordiger van Antonov Design Bureau is, krijg ik geen ja of nee als antwoord. Ik vermoed dat hij sinds Poroshenko aan de macht is veel van zijn contacten bij Antonov heeft verloren.

De journalist van het artikel, Andreas Kouwenhoven, was niet bereid om een officiele reactie te geven op mijn verzoek tot wederhoor.

Conclusie: NRC is onvolledig. De lezer zal concluderen dat Karmanov dingen verzint. Hij was met zekerheid een langere periode vertegenwoordiger van Antonov in Nederland. 

Tot slot nog even over de theorie die Karmanov graag aan iedereen wil laten horen.

De ‘slecht weer’theorie van Karmanov

Karmanov is van mening dat MH17 niet door een BUK-raket is vernietigd maar vanwege slecht weer is neergestort. Hij heeft zijn theorie uitgebreid beschreven. Jeroen van Rijsbergen heeft het op zijn website geplaatst. Maar kort voor publicatie van het artikel over Omtzigt heeft hij alle MH17 artikelen van zijn hand van internet verwijderd. Gelukkig er is wel een cache beschikbaar.

Overigens hebben vele mensen per email hetzelfde verhaal van Karmanov ontvangen,

Karmanov schrijft onder meer:

In het eerste bericht dat op 17 juli 2014 werd gepubliceerd, stond zwart op wit: om 13.20 lokale tijd verdween het toestel van de radar. En nu weer dit: de radar systemen op die dag waren uitgeschakeld. Dit is niet te geloven: de abracadabra is compleet. De linke hand weet niet meer wat de rechte hand eerder deed.

Hieruit blijkt dat Karmanov niet echt weet waarover hij schrijft. Er zijn twee radarsystemen die de verkeersleiding gebruikt. De primaire radar, die werkt op basis van radiogolven, stond op 17 juli ten tijde van de crash uit. Er was echter wel secondary radar beschikbaar.

Verder heeft Karmanov het over contact tussen de verkeerstoren en MH17. Ook hieruit blijkt niet veel luchtvaartkennis. Vliegtuigen die op tien kilometer over een land vliegen hebben geen contact met iemand in de verkeerstoren maar met een verkeersleider van area control.

Even verder in het stuk van Karmanov schrijft hij:

Er moesten (in Kharkiv, Oekraine) dus specifieke gaten met de hand worden gemaakt die op de gaten van de “Buk” schrapnel zouden moeten lijken. Dit om de experts in Gilze-Rijen om de tuin te leiden.

Dat is een onmogelijk verhaal. Er zijn vele foto’s genomen op de crashsite waar duidelijk gaten te zien zijn afkomstig van shrapnel. Geen enkele expert ontkent dit.

Conclusie: de theorie van Karmanov is complete onzin. 

Wederhoor

Bronnen geven mij aan dat NRC   drie dagen voor publicatie per email een voorlopige versie van het artikel naar Karmanov is gestuurd. Karmanov reageerde niet op deze mail.

Ik heb Andreas Kouwenhoven onderstaande vragen per mail gestuurd op 15 december. Ik heb hierop geen reactie gekregen.

1. Welke indicaties heeft NRC dat Karmanov zich als Oekraïener uitgeeft?
2. Met welke organisatie heeft NRC contat gehad? Antonov Airlines of Antonov Design Bureau.
3. Hoeveel research heeft NRC gedaan om te achterhalen wat de rol van Karmanov is of was bij Antonov ? Is dat 1 telefoontje? En hoe groot acht NRC de kans dat iemand bij voorlichting de rol van Karmanov niet kent.
Eerder gaf Kouwenhoven al aan geen behoefte te hebben om een reactie te geven.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*